22 ene. 2011

Onychogomphus uncatus

Esta especie pertence á familia Gomphidae. É unha libélula de tamaño considerable (entre os 50 e os 53 mm) que podemos atopar en zonas onde hai augas frescas e ben osixenadas. Posúe uns ollos cor turquesa, moi separados lateralmente, patas negras con liñas amarelas e tórax tamén amarelo con presenza de bandas anchas negras nas suturas. Os machos posúen uns apéndices en forma de gancho, sendo os da femia delgados, prolongados e converxentes. O pterostigma é negro e alongado. Está considerada como especie vulnerable no Libro Vermello dos Invertebrados de España.

Macho de uncatus. Silleda 2010


Femia de uncatus. Mondoñedo 2010


Macho de uncatus. Mondoñedo 2010


Macho de uncatus. Río Parga 2010


Hábitat:
Frecuentan ríos e regatos de auga limpa e corrente rápida, e zanfonean por camiños e pedras para cazar e tomar o sol.

Ponte Viloalle, Mondoñedo 2010

Río Parga, Guitiriz 2010