2 mar. 2017

Onychogomphus forcipatus forcipatus (Linnaeus, 1758)

Onychogomphus forcipatus é unha especie que se distribúe por gran parte do Paleártico Occidental, desde o norte de África ata os Urais,
Na Península Ibérica (e norte de África e sur de Francia) podemos atopar a subespecie unguiculatus, caracterizada por ter o ángulo entre o dente subterminal do apéndice inferior e o resto do apéndice de: 90º (25-120º) *Dijkstra pax.200
Pola contra, fora desta zona está presente a subespecie nominal (O. forcipatus foircipatus) caracterizada por  ter o ángulo entre o dente subterminal do apéndice inferior e o resto do apéndice de: >140º (120-160º) *Dijkstra pax.200
Debemos indicar que existen pequenas poboacións da subespecie nominal na Península Ibérica detectadas por Iñaki Mezquita e Antonio Torralba en Guipúzcoa.

Nos observámola en dous puntos da Alsacia (NE Francia)


Onychogomphus forcipatus forcipatus na Petite Camargue D´Alsace

Onychogomphus forcipatus forcipatus Fotografía de Martiño Cabana 


Comparación subespecies